Sunday, September 04, 2005

KErja Triple!

oleh kerana sorang sahabat aku ni silap paham pasal deadline.. timeframe aku utk buat illustrasi novel ni dipotong hampir.... 60%.. adei... sakit laa camnih. dah la minggu ni target nak konkrit at least 10 roofbeam, belum kira nak manage indon2 baru sampai tu. isk.. tekel 1 by 1 and tawakkal je la.. itu je yang mampu dibuat utk masa nih..

pengajaran peristiwa ini ialah
- direct liase dgn editor pasal deadline nih, writer pun bukannya tau sangat.. ekekeke
- komfirmkan every job samada dari segi payment, timeframe, quality, format and so on, failure to do this will result.. fail to get the job finish
- masa nego dgn editor be humble but strict. you know where your limits and you know what you want from them, don't just "yess bosss". ko bukannya staff kekal dia lagi (applicable only to freelancers)
- make schedule, get the schedule on track (lebih dari track lagi baguih!) and make sure you have tolerable delays (1D is priceless on urgent job)

ok tu je utk kali ni... jumpa lagi..
Go Go Chayo!!
Post a Comment

Pages - Menu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...