Saturday, August 12, 2006

GIMP - GNU manipulation program



satu softwer opensource yang boleh menggantikan opencanvas, painter, manga studio debut, dan photoshop.

dah lama sebenarnya dengar sofwer ni.tapi motivasi untuk mencuba begitu meningkat setelah baca reply putralman. namun begitu tidaklah bijak untuk tinggalkan terus sofwer2 yang standard industri (photoshop,flash,illustrator dan lain-lain lagi), kerana nama pun dah standard,kalo kita ketinggalan maka jatuhlah standard kita. Smile

reviu dan komen:
lepas baca secara ringkas (sofwer opensource kena banyak baca) baru aku download dan install sofwer ini dari link di atas. dan lepas ujikaji dalam masa sejam, features yang menarik hati aku ialah ianya ringan dan boleh undo sebanyak2 memori anda larat. serta interface dia memang senang paham.ia juga compatible dengan tablet wacom. dari segi kawalan setakat ni tak jumpa masalah besar lagi, kecuali nak memaham layer dan channel dia (dia sorok skit). maka macam biasa kena banyak baca,try n error.

yang penting sekali sofwer ni halal! Smile

yang kedua penting ialah kena baca arahannya dulu.
Post a Comment

Pages - Menu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...